ЗАПИТАННЯ/ВІДПОВІДЬ: Чи можуть звільнити працівника, який перебуває на тимчасово окупованій території?

Для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обов`язкові умови:

• фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці поспіль;
  • відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).

Якщо працівник перебуває в окупації, але повідомив про це свого роботодавця і може виходити на зв’язок, то це не є підставою для звільнення у зв’язку з відсутністю на роботі 4 місяці поспіль.

Трудовий договір з ініціативи роботодавця може бути розірваний у випадку неможливості забезпечувати працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій (п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП).

Що підтверджує знищення майна (обов’язкова умова для звільнення за цією підставою)?

• матеріали технічної інвентаризації, що засвідчують факт знищення майна;
  • довідки органів внутрішніх справ України;
  • акт про пожежу;
  • офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно до законодавства уповноважені засвідчувати факт знищення майна тощо.

Отже, існування факту воєнного стану та ведення бойових дій на відповідних територіях (що є загальновідомим з офіційних джерел) автоматично не означає знищення (відсутність) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

?Якщо потребуєте консультації, інформаційної підтримки чи маєте запит на правовий захист, звертайтеся на: help@profspilka.org