Відпустка військовим: запитання профспілчан / відповідь Профспілки

“Добрий день, підкажіть, будь ласка, як нараховується щорічна відпустка мобілізованим працівникам?? Якщо мобілізована здає кров як донор,чи додається це й до щорічної відпустки?”

Призваний на військову службу в ЗСУ під час мобілізації на особливий період працівник набуває право на щорічну відпустку за час перебування на службі до дня набуття чинності Законом № 2352 (тобто до 18.07.2022 року включно).

Щодо стажу роботи, що дає право на відпустку, то тут Мінекономіки робить відсилання до п. 2 частини першої ст. 9 Закону України «Про відпустки» і зазначає, що з 19.07.2022 р. період проходження служби до відпусткового стажу не зараховується, не відбувається накопичення щорічної основної відпустку в роботодавця, в якого мобілізовані працівники увільнені від виконання обов'язків, передбачених трудовим договором, але робоче місце за мобілізованим зберігається.

Що стосується працівників де укладено контракт добровольцем ТРО, то в них інші соціальні гарантії. На добровольця територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та ст. 119 КЗпП. Тож при укладенні контракту добровольця територіальної оборони та виконання державних або громадських обов'язків у робочий час, роботодавець повинен зберігати не тільки місце роботи (посади), а й середній заробіток. Відповідно такі працівники мають право на щорічну відпустку.

Згідно із законодавством, усі довідки щодо приєднання додаткового дня відпочинку після здачі крові до щорічної відпустки приймаються відділом кадрів за заявою працівників. За заявою, цей день буде наданий працівнику після демобілізації зі збереженням середнього заробітку, але з урахуванням, що пільги, що надаються донорам-військовослужбовцям та курсантам військових навчальних закладів може бути приєднано до відпустки або використано в інший час протягом року після здачі крові.

Дану інформацію підтвердив і роботодавець по нашому запиту.