Інтерв’ю з головою Профспілки Нової Пошти Оганесьяном Сергієм

Інтерв’ю з Головою Всеукраїнської професійної спілки працівників ТОВ «Нова Пошта» — Оганесьяном Сергієм Геннадійовичем.

— Сергію Геннадійовичу, вітаємо! Яка Ваша історія трудових відносин із «Новою Поштою»?

— Так сталось, що на момент створення Профспілки я був найстаршим співробітником «Нової Пошти». Я прийшов працювати в компанію 1 грудня 2001 року, їй на той момент було 8 місяців, утворилася «Нова Пошта» у лютому 2001 році. За весь цей час (15 років) я працював на 5–10 посадах. Кожні півроку-рік посади змінювалися (відділ логістики, персоналу тощо), адже компанія вже тоді стрімко розвивалася й потребувала кадрів. Довгий час я займався персоналом, його підбором, навчанням, адаптацією, розвитком, це для мене було близьким. Весь час я працював із колективом, і завжди намагався на різних рівнях донести, що працівники не менш важливі, ніж менеджмент, технології, обладнання.

Для розвитку компанії — робота з персоналом має ключове значення.

— Як створювалася та організовувалася Профспілка?

— На той момент, у 2015 році, профспілковий рух у компанії вже зароджувався, у різних містах виникали активності, але рух був хаотичним. Ми звернулися до роботодавця, роботодавець — до нас, почався діалог. На перемовинах ми дійшли до згоди, що профспілковий рух має консолідуватись, очолюватися та діяти, відповідно до закону. Я мав певний кредит довіри, як у персоналу, так і в роботодавця, та став Головою Профспілки. На перших перемовинах ми домовилися, що взаємодія з Профспілкою будуватиметься на рівні повноцінних партнерських взаємовідносин та діалогу.

У кожній області України тоді й зараз залишається високий рівень вертикалі управлінської, тоді було все просто: у кожному місті, у кожній області була філія, і в цій філії був директор. Коли я звертався до нього, як до колишнього колеги, і говорив: потрібні найактивніші, найперспективніші «бійці»‎, або фактично цих людей вибирали і призначали. Хтось знайшовся сам, хтось мав кредит довіри у своїй філії.

У червні 2015 вже було створено 15 первинних профспілкових організацій у Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській, Черкаській, Чернівецькій та Полтавській філіях ТОВ «Нова Пошта», оформлено протоколи установчих зборів, обрано керівні профспілкові органи, прийнято в члени профспілок працівників, розроблено Статут Профспілки.

У липні ППО було створено в Сумській, Харківській, Вінницькій, Одеській, Івано-Франківській, Закарпатській та Тернопільській областях. У серпні — відбулося створення профгруп у Вінницькій, Одеській та Івано-Франківській областях для подальшого утворення ППО.

23 червня 2015 ми подали документи для легалізації та реєстрації Всеукраїнської професійної спілки працівників ТОВ «НОВА ПОШТА» в Міністерство юстиції України, а 26 серпня 2015 — отримали Свідоцтво про легалізацію. Розпочалися перемовини про колективний договір, розпочалася напружлива робота. Перші півроку ми переймали знання та досвід у інших профспілок, по-суті, навчалися керувати нашою Профспілкою. Я їздив на навчання до різних підприємств, установ і організацій. Все було нове та незвичне, але вже тоді ми розуміли, що є традиційні “совкові” підходи, а є сучасні та результативні. Завдання на той час було одне — навчитись профспілковій роботі.

Взаємодія компанії з Профспілкою будується на рівні повноцінних партнерських взаємовідносин та діалогу

— Розкажіть, будь ласка, у яких напрямах Профспілка здійснює свою діяльність?

— Протягом усього часу діяльність ВПСП ТОВ «Нова Пошта» була орієнтована на захист трудових, соціально-економічних прав і інтересів членів Профспілки. Для реалізації цієї мети, ми умовно розподілили нашу діяльність на такі напрями:

• Робота з колективним договором;
  • Правовий захист;
  • Культурно/спортивні-масові заходи;
  • Матеріальна допомога;
  • Оздоровлення та відпочинок;

— Що доступно співробітнику «Нової Пошти» лише з Профспілкою?

Лише член Профспілки може:

• безкоштовно отримувати у виборних органах профспілки юридичну консультацію;
  • отримувати безоплатну правову допомогу в складанні позовної заяви до суду з питань:
  1. недотримання термінів виплати заробітної плати;
  2. незаконного надання відпустки без збереження заробітної плати;
  3. незаконного переведення на іншу роботу;
  • отримувати матеріальну допомогу;
  1. на одруження;
  2. на народження дітей;
  3. на лікування члена Профспілки та його близьких родичів;
  4. на поховання близьких родичів;
  5. на ювілейні дати;
  • бути нагородженим: Почесною Грамотою, цінним подарунком, грошовою премією;
  • брати участь у культурних та спортивних заходах Профспілки;
  • отримувати дитячі подарунки та запрошення на Новорічні свята, придбані за рахунок профспілкового органу.

— Як відбувається взаємодія з членами Профспілки в регіонах?

— В кожному регіоні організовано обласний осередок Профспілкової організації (ППО). Зараз діє 24 осередки. На рівні цих осередків вирішується більшість питань і звернень від членів Профспілки. У разі необхідності участі Профспілки в будь-якому питанні, її члену необхідно звернутися до голови місцевого осередку.

Щодень працюємо задля спільної мети — досягнення високих стандартів умов праці та безпеки праці в групі компаній «Нова Пошта». Згуртовуємось, є надійною опорою один одному, дбаємо про єдину мету та цінності. Дбаємо про вас!